Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak trenować?
Autor Wiadomość
StormRage 

Wysłany: 2010-04-14, 21:04   Jak trenować?

Witam! Parkour ćwicze około tygodnia. Z qumplami. Mam dopiero 13 lat, lecz nieźle nam to idzie.Zaczęło się od 2 filmików w których nauczyłem się większości vaultów Regularnie codziennie ćwiczymy około godziny na placu zabaw położonym niedaleko miejsca zamieszkania. Biegamy po całym placu za jedną osobą około 5-10minut a ona robi tricki- my powtarzamy. Potrafię( ja ) zrobić monkeya, 360 na jednej ręce one handeda , oraz two handeda. Panicznie boję się Gate pomimo że daję radę. Mamy w drużynie : mnie i drugiego qmpla i mamy po około 145cm wzrostu:/ oraz jednego wysokiego. W jaki sposób teraz mam ćwiczyć? Nie potrafię ( ja i niższy kolega ) zrobić POPA:/ W jaki sposób teraz trenować? Bo troche nudzą nas już monkeye, rolle jednym słowem w kółko to samo. Siła: OK kondycja: Świetna. Chciałbym chodzić na treningi lecz takowych chyba nie organizują w moim mieście. W jaki sposób mam ćwiczyć ( jakie triki itp.) . Niestety nie umiem robić zbyt dobrze king konga pomimo że poświęciłem mu dużo czasu. Chodzę też na sztukę obrony: AIKIDO od 5 lat, gdzie podstawowym padem jest roll ( zwany w aikido małe ukemi ) więc rolle mam doskonale opanowane :) Mam nadzieję że dacie mi linki gdzie będą pokazane i tłumaczone różne filmiki. Do dyspozycji mam: Plac zabaw , Boisko szkolne - bramki( 160cm ) , sciany , Parking - jedna ściana kamienicy , dużo stert kostki brukowej ( ok. 130-120cm) , Ulice, las - wolałbym go omijać :) Płoty - rózne min. siatka oraz płoty drewniane , metalowe (150cm ok. w "kwadraty" ). Przed szkołą: Trochę barierek( niewiem, może metr) około pół metra między rurkami , Czarne słupy z podpiętymi łańcuchami
Więc nie wiem gdzie, jak ćwiczyć.
Sam dodatkowo ćwiczę w domu skacząc z 360 na oparciach foteli , monkey na oparciach, king kong na kanapie.

Dzięki z góry

Szogun 

Wysłany: 2010-04-14, 22:38   

http://forum.overground.com.pl/viewtopic.php?t=13
http://www.overground.com.pl/?co=art&id=67

StormRage 

Wysłany: 2010-04-15, 14:45   

OMG.. PISAŁEM że początki mam za sobą! Chcę czegoś lepszego niż monkey, lazy!;/

Szogun 

Wysłany: 2010-04-15, 14:56   

Człowieku po twoim poście widać, że masz bardzo bardzo marną wiedzę na temat parkour, to raz. A dwa
StormRage napisał/a:
Parkour ćwicze około tygodnia

a więc nie sądzę abyś początki miał już za sobą. Radze ci, żebyś przeczytał te vademecum i się nad tym zastanowił.

Trane

Wysłany: 2010-07-26, 14:23   Absolutna racja

Warto posłuchać rad starszego kolegi.Szogun ma rację.Musisz jeszcze dużo dowiedzieć się o sztuce jaką jest parkour.Dobrze że zacząłeś trenować już w takim wieku, ale pamiętaj że twoje mięśnie jeszcze same się rozwijają i nie możesz ich nadwyrężać.Pzdr
I... Po prostu trenuj

ukash 
ukash

Wysłany: 2010-08-06, 22:30   

No jeśli cwiczysz oklo tygodnia to moze i monkeya potrafisz ale na 1 lub 2 murkach, musisz opanowac kazda rzecz jak najlepiej, i zeby cie nie spowalniala. wkoncu pk jest aby jak najszybciej po linii prostej (jesli sie da) dotrzec z punktu A do punktu B wiec jesli tak biegniesz no juz tam zaluzmy, tylko zaluzmy ze cie ktos goni to musisz techniki miec opanowane tak, aby cie nie spowalnialy, i jak juz bardzo chcesz cos nowego to sprobuj dasha, kasha

pk112 

Wysłany: 2010-08-07, 08:56   

Popieram wypowiedź ukasha. Najpierw opanuj do perfekcji to co potrafisz, bo gdy napotkasz dość wysoki murek czy barierkę, a jeszcze nie będziesz potrafił zrobić np.monkeya na takiej przeszkodzie no to np.jak ktoś cię będzie gonił no to cię złapie.
A co do nauki nowych technik naucz się tych które uważasz, że są ci najbardziej potrzebne.
Tyle ode mnie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu